Hírek

26 ápr
TTK Szakmai Nap: összekapcsolták a hallgatókat és a vállalatokat
Mintegy ezer hallgató és harminckét vállalati partner részvételével rendezett Szakmai Napot a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kara. A diákok megismerhették a TTK-val kapcsolatban álló cégek profilját, követelményrendszerét, az általuk kínált karrierlehetőségeket. Most először angol nyelvű szekcióval is készültek a szervezők.
26 ápr
A reumatológia aktualitásairól tanácskoznak a Debreceni Egyetemen
A legújabb diagnosztikai és terápiás lehetőségek mellett a reumatológia és az immunológia eddigi eredményeit is áttekintik a csütörtökön kezdődött Debreceni Reumatológiai Oktatási Program (DROP) résztvevői. A Debreceni Egyetemen rendezett jubileumi, 10. konferencián szó lesz többek között az autoimmun kórképekről, valamint a reumatológia és az anyagcsere, a bőrgyógyászat, az endokrinológia határterületi kérdéseiről is.
26 ápr
Elismeréseket vehettek át az egyetem szakemberei a MEFS-től
Az egyetemi sportért végzett kiemelkedő tevékenységükért a Debreceni Egyetem képviseletében hatan kaptak díjat a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) tisztújító közgyűlésén. Az eseményt Budapesten, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Athén termében tartották csütörtökön.
26 ápr
Tehetséggondozás felsőfokon
Hagyományteremtő szándékkal rendezett Tehetségfórumot a Debreceni Egyetem (DE) Tudományos Igazgatósága. Az Egyetemi Templomban tartott csütörtöki szakmai tanácskozás lehetőséget kínált a régióban működő oktatási intézmények és tehetséggondozással foglalkozó szervezetek képviselői számára, hogy megismerjék az egyetem Tehetséggondozó Programját, a DETEP-et, valamint az azt koordináló testület, a DE Tehetségtanács tevékenységét.
26 ápr
Journal Club: kutatók a tudomány szolgálatában
A fenntartó alapítvány GTIDEA Publikációs Díjával elismert szakemberek mutatták be tudományos munkáik legújabb eredményeit, gyakorlati alkalmazhatóságát a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány Journal Clubjában. A legutóbbi alkalommal László Bertalan, Kardos Éva Aliz, Kéri Mónika, Pesti-Asbóth Georgina, valamint Rácz Anett nyertes tanulmányát ismerhette meg a közönség.
26 ápr
Kapcsolatépítés indiai magánegyetemmel
Kutatási és oktatási együttműködési megállapodást írt alá a Debreceni Egyetem az indiai Vishwakarma Informatikai Intézettel. A partnerségi szerződésnek köszönhetően főként műszaki, informatikai és természettudományi területeken valósulhatnak meg közös képzések, valamint hallgatói szakmai gyakorlati cserék a jövőben.
24 ápr
Fejlődő immunológiai ellátás a Debreceni Egyetemen
Az immunológiai betegek korábbinál is magasabb színvonalú ellátását szolgálja a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában a május elsejével megalakuló Reumatológiai és Immunológiai Klinika, valamint a Belgyógyászati Immunológiai Központ. A két intézmény szoros együttműködésének köszönhetően hatékonyabb lehet a betegutak szervezése, a páciensek gyorsabban juthatnak a megfelelő kezeléshez. A szervezeti egységek vezetőinek kinevezését Szabó Zoltán professzor, a Klinikai
24 ápr
Átvették okleveleiket az MTA új doktorai
Hetvenhét kutató, köztük a Debreceni Egyetem (DE) öt munkatársa nyerte el 2023-ban a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) doktora címet. A kiemelkedő tudományos munkásságukat egy doktori műben összegző, eredményeik egy kiemelt részét pedig sikeresen megvédő kutatók kedden az Országos Széchényi Könyvtárban vehették át oklevelüket.
24 ápr
Szakmai együttműködés a Nemzeti Kajak-Kenu Akadémiával
A Debreceni Egyetem Sportdiagnosztikai, Életmód és Terápiás Központjába (SET) látogatott Kovács Katalin háromszoros olimpiai és harmincegyszeres világbajnok kajakozó. A kiváló sportoló és munkatársai a Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia leendő egészségügyi központjához gyűjtöttek szakmai tapasztalatokat a SET-ben.
24 ápr
Folyamatosan nő a madarak agymérete
A madarak agya a testméretükhöz képest nagyobb lett az utóbbi hetven millió évben végbement evolúciós változások eredményeként – derül ki egy nemzetközi tudóscsoport kutatásából, amely a madárfajok legátfogóbb és legrészletesebb családfáját tette közzé a Nature folyóiratban. A munkában a Debreceni Egyetem evolúcióbiológusa, Székely Tamás is részt vett.

Oldalak