Hírek

09 máj
Világszínvonalú szaruhártya ambulancia Debrecenben
A legmodernebb eszközökkel segíti a betegségek korai felismerését és a műtétek precíz kivitelezését az a Cornea (szaruhártya) Ambulancia, amelyet csütörtökön adtak át a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szemklinikáján. A két rendelőből és kezelőből álló egység eszközparkjának komplexitása országosan egyedülálló. Az ambulancia mellett a 30 éve működő Cornea Bank is hozzájárul a Szemklinika világszínvonalú működéséhez.
09 máj
Sikerek, eredmények az oktatáskutatásban
Alumni találkozóval egybekötött szakmai konferenciát rendezett Mesterség és intelligencia az oktatáskutatásban címmel szerdán a Debreceni Egyetem Humán Tudományok Doktori Iskola keretében működő Nevelés- és Művelődéstudományi Doktori Program és a Nevelés- és Művelődéstudományi Intézet. Az eseményen egykori tanítványok és jelenlegi kollégák köszöntötték az alapítót, a 85 éves Kozma Tamás professor emeritust.
09 máj
Diplomáciai támogatás a partnerséghez
Tudományos együttműködési lehetőségekről egyeztetett a Debreceni Egyetemen Irán budapesti nagykövete. Morteza Moradian szerdai látogatása részeként Debrecenben tanuló iráni hallgatókkal is találkozott.
09 máj
Díjazott egyetemi professzor
Tanulmány kategóriában Artisjus Irodalmi Díjat vehetett át Bényei Tamás egyetemi tanár. A Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Angol-Amerikai Intézet Brit Kultúra Tanszék professzora Az angol irodalom története könyvsorozat 1930-tól napjainkig 1-2. rész címet viselő köteteiért részesült az elismerésben.
08 máj
DELAB: az Eb bűvkörében
Magyarország legnépszerűbb sportágának múltja, jelene és jövője, illetve a nyáron esedékes labdarúgó Európa-bajnokság került a fókuszba a DELAB keddi díszelőadásán az oDEon Színházban. Az Eb előtti kerethirdetést illetően egyetértés volt abban, hogy a kapuskérdés luxusprobléma. Az esélyekről szólva már eltérőek voltak a vélemények, azonban a csoportból való továbbjutásban minden meghívott reménykedett.
07 máj
Akadémiai Díjat vehetett át a DE professzora
Rangos tudományos elismerésben részesült Maticsák Sándor, a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Magyar Nyelvtudományi Intézet professzora, a Finnugor Nyelvtudományi Tanszék vezetője. Az Akadémiai Díjat a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) május 6-i ünnepi ülésén adták át Budapesten.
07 máj
Alkotással a gyógyulásért
Különleges tárlat nyílt a Debreceni Egyetemen. A kiállított tárgyakat, a hímzett táskákat, kerámiákat, vesszőkosarakat ugyanis a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika Nappali Rehabilitációs Osztályán gyógyulók készítették. A szervezők a kiállítással a pszichiátriai betegekkel szembeni megbélyegzést szeretnék csökkenteni.
07 máj
Kitaibelia – rangos társaságban a Debreceni Egyetem folyóirata
Ismét rangsorolták a tudományos folyóiratokat, köztük a Scopus adatbázis idézettségi adatai alapján a DE Természettudományi és Technológiai Kar Növénytani Tanszékén készülő botanikai-természetvédelmi folyóiratot, a Kitaibeliát. A Scimago Journal Rankings legfrissebb adatai szerint a folyóirat bekerült a 2. kvartilisbe.
07 máj
Egyetemi delegáció Kínában
Shanghai és Nanjing több egyetemén tett látogatást a Debreceni Egyetem küldöttsége április végén. Az intézményi vezetők a 13. Educational Global Partners Conference keretében tartott kínai-magyar felsőoktatási fórumon is részt vettek.
07 máj
Tudományos diákköri konferencia a BTK-n
A Debreceni Egyetem (DE) Bölcsészettudományi Kar (BTK) 14 intézetének, tanszékének 117 hallgatója bizonyította tudását a kar tudományos diákköri megmérettetésén. A rendezvény célja a tehetséggondozás mellett, hogy a hallgatók folyamatos visszajelzést, támogatást kapva készülhessenek a 2025-ös Országos Tudományos Diákköri Konferenciára (OTDK).

Oldalak